Quantcast

Kantareller

Det gyllene guldet i skogen... Denna underbara svamp, det vattnas i munnen bara jag hör ordet!Det finns ca 70 arter kantareller beskrivna över hela världen, ingen är betraktad som giftig men det kulinariska värdet varierar. Kantareller är mykorrhizasvampar, det innebär att de behöver samarbeta med gröna växter (träd) för att bilda fruktkroppar. I Sverige finns sex arter av kantareller varav fyra är ätliga och goda, blek kantarell, kantarell, rödgul trumpetsvamp och trattkantarell.Den kan växa tillsammans med många olika träd, varför man kan finna den i olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar. Den finns till exempel i bokskogar, ekbackar, björkhagar, i kanter av björkkärr, i mossiga granskogar, på tallhedar och i gräs under ekarMan känner igen en kantarell som en gul svamp och genom att fruktkropparna är trattformade och att hattens undersida har åsar som löper ner på foten. I affären kan man på hösten köpa färska kantareller och året om kan kantareller på konservburk köpas. För att få fram kantarellsmaken behövs fett. Men vill man vara nyttig kan kan använda nyttigt fett i form av olivolja. Annars är smör eller grädde de klassiska ingredienserna man brukar ha när man steker kantareller eller gör en god sås.
Med sitt karakteristiska utseende och tydliga smak är det en svamp som är näst intill omöjligt att blanda ihop med någon giftig art, vilket har gjort den till en av de absolut populäraste matsvamparna för amatörplockare. Säsongen är vanligen juli-oktober men går att både konservera och frysa in. Torkning skall dock undvikas då kantareller blir sega och beska av det.Kantarellsoppa4 port.1 liter kantareller

1 schalottenlök

2 skalade vitlöksklyftor

smör

5 dl vatten

2 msk kantarellfond

3 dl gräddeRosmaringrädde:

1 knippe färsk rosmarin

2 tsk grovt salt

3 dl grädde

salt, peppar och citronsaftBorsta kantarellerna noggrant. Spara några kantareller till servering. Skala schalottenlöken och skär den och vitlöken i mindre bitar. Fräs löken med kantarellerna i lite smör. Häll på vattnet, buljongen och grädden.Låt koka till en krämig konsistens. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.

Hacka rosmarinen med saltet i en mortel. Vispa grädden och vänd ner rosmarinen och saltet i grädden. Servera till soppan!
2007-09-18
mariad
Kvinna 45 år
AMGÖVMÖBMGW
Blev medlem: 14:e sep 2007
Senast inloggad: 12:e apr 2010
Recept: 8 st
Foruminlägg: 57 st
Kokboken: 0 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Guldgryta med k..
över 2 månader
Minipiroger med..
av Milla81
över 2 månader
Minipajer med k..
över 2 månader
Höstbiffar med ..
av SDMaya
över 2 månader
Fläskfilégryta ..
över 2 månader
Abborre med kan..
över 2 månader