Quantcast

Julmat i andra kulturer

Passa på att lära dig nya jultraditioner av vänner från andra länder eller svenskar som bott utomlands en period. Det är oftast väldigt trevligt att "mixa" det typiskt svenska julbordet med lite nya detaljer.
I många länder firar man inte på julafton, utan har istället juldagen som den "stora"dagen, då även barnen får presenter, kanske rentav av Santa Claus eller så.


Som jag antytt tidigare är det vanligt i många länder att man äter en kalkonmiddag på julen. Stek den gärna i stekpåse i ugnen, så bevaras köttsaften väl och blir till god sås, samtidigt som man slipper skura ugnen efteråt. Gör en mustig sås på skyn, med lite hjälp ev mjöl och en skvätt grädde eftersom det är fest. Kokt brysselkål , potatis och gelé hör till.
I Italien är det självklart att en Pannatone pryder julbordet. Det är en fruktig typ av sockerkaka som äts både som dessert och som kaka till kaffet. Hittar du inget exakt Pannatonerecept så gör en sockerkaka och smaksätt den med russin och torkad frukt av olika slag och pröva dig fram. Egentligen använder man jäst i ursprungsrecepten, men det kräver ju lite längre tid.


Många av de typiskt svenska julkryddorna är ju egentligen inte så typsikt svenska. Jag tänker då på b la kanel, kardemumma, nejlika och ingefära, för att inte tala om saffran. Det är i alla fall inga kryddor som växer på våra breddgrader, men eftersom vi länge importerat dem har de ändå blivit så typiska för oss. En härlig cross-cookingmix tycker jag!


Matklubben
2004-12-17

2004-12-17
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Gratinerat pota..
av evaldo
över 2 månader
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Blåbärsmuffins ..
över 2 månader
Focciacia- Bröd
av Sajsa
över 2 månader
Inlagd sill - D..
av Forsen
över 2 månader
Fläskfilé bacon..
av Queenie
över 2 månader