Quantcast

Gott med rödbetor

Rödbetor finns hela året. Nyskördade med blast finns endast juni-augusti. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Visste du att det även finns Gulbeta och Polkagrisrödbeta?
Rödbetor säljs under sommaren i knippen med blast. Det är små, nyskördade betor som kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar.
Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i soppor och köttgrytor. Rödbetor med blast är känsliga för uttorknig och bör konsumeras snabbt. De förvaras kallt, +2-4°.Tillagning
Små, nyskördade rödbetor kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar. Rödbetorna skalas efter kokning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i grytor och soppor.Hållbarhet och förvaring:
- 6 månader vid 4°C.
- ca 10 dagar vid 20°C.
- Ideal förvaring vid 3-4°C och 95-100% relativ fuktighet.


Maria Dahlquist
2001-02-19

2005-03-01
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Saftigt bröd me..
av Jessika
över 2 månader
Ugnsbakade rödb..
av lennali
över 2 månader
Helstekt marine..
över 2 månader
Chévresallad me..
av lena1j
över 2 månader
Färska rödbetor..
av HAARK
över 2 månader
Toast med brie,..
av Gillsan
över 2 månader