Quantcast

Gamay - druvan i Beaujolais

Beaujolais egen druva Gamay är den enda tillåtna druvan i Beaujolais. Den upptar 98% av Frankrikes mest blomstrande vindistrikt, mest tack vare Beaujolais Nouveau och strålande marknadsföring. 30%, dvs 60 miljoner flaskor, av Beaujolais viner är Nouveau.
Gamay är en ganska stor druva med tunt skal vilket ger lätta viner med låg tanninhalt. Gamay vinifieras genom metoden "maceration Carbonique" vilket innebär att druvklasarna jäses under kolsyretryck i slutna kar utan att druvorna krossas. Tack vare kolsyrejärningen är strävheten i vinet alltid väldigt låg och det ger det den ljusa purpurfärg och frukt som präglar vinet.
I Beaujolais har man alltid druckit vinerna så unga som möjligt. Gamay beskrivs ofta som en simpel och anspråkslös druva och vinerna som blaskig saft. Sanningen är att doften av Ganay är lätt, intensiv, frisk och väldigt bärig och för tanken till hallon, jordgubbe och smultron.
39 kommuner har rätt till beteckningen Beaujolais-Villages. Nu för tiden odlar man även Ganay i Rhône, Savoie och Jura. Gamay återfinns även som blanddruva i Touraine och Schweiz och i Kalifornien.

Georges Duboeuf
Kungen av Beaujolais, kallas han också. Duboeuf producerar fler röda viner än någon annan i regionen. Man har etablerat sig i Ardèche för at kunna göra prisbilligare viner på samma jordmån som i det mer berömda Beaujolais.

Maria Dahlquist
2001-03-07
2001-03-07
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Kycklinggryta m..
av andbo66
över 2 månader
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Kalvstek med dr..
över 2 månader
Fläskfilé bacon..
av Queenie
över 2 månader
Fläskfilé bacon..
av Queenie
över 2 månader