Quantcast

Gör egen pasta

Det är inte alls svårt att göra sin egen pasta, men du behöver faktiskt en pastamaskin. Utan den är det nästan omöjligt att få degen tillräckligt tunn och jämn. Har du en maskin ska du däremot inte tveka att använda den.
Resultatet är överlägset all pasta du kan köpa i handeln, inklusive den som kallas färsk. Med grundreceptet nedan kan du göra plattor till lasagne, cannelloni, ravioli, eller skära ut breda tagliatelle och göra tunnare spaghetti.

4-6 personer
6-8 dl specialvetemjöl
1/2 tsk salt
4 ägg
1/2 msk raps- eller olivolja

Lägg den mindre mängden mjöl i en matberedare tillsammans med saltet. Mixa ihop helt kort. Lägg i äggen och oljan. Sätt igång matberedaren. Försök att få allt till pyttesmå smulor som går att arbeta ihop för hand. Då blir degen som bäst. Tillsätt mer mjöl efterhand om degen inte får den rätta konsistensen. Skulle degen råka bli alltför torr är det bara att tillsätta lite kallt vatten. Häll ut innehållet i matberedaren på köksbänken. Forma 2 bollar av degen. Knåda gärna en liten stund. Svep in bollarna i plastfolie om du inte genast ska göra pastan. Degen håller sig så en hel dag.
Fortsätt när ca 1 timme återstår tills pastan ska ätas. Halvera varje boll. Platta ut dem så mycket som möjligt. Kör plattorna igenom pastamaskinens utkavlingsdel i det första (grövsta) läget. Mjöla generöst om degen är klibbig. Ställ in på 4 eller 5 lägen tunnare. Veva igenom plattorna. De blir ganska långa. Nu har d lasagneplattor som kan skäras till önskad längd. Ska du göra tagliatelle eller spaghetti lägger du ut pastaplattorna på rena handdukar. Låt dem ligga och torka i minst 10 minuter och som längst upp till 1 timme. Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta. Salta lite. Veva igenom pastaplattorna till tagliatelle eller spaghetti. Koka i 3-5 minuter, inte längre. Låt rinna av i durkslag. Arbeta in en klick smör eller en skvätt olja, severa omedelbart,

Maria Dahlquist
2003-06
2003-06-10
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Gör din egen va..
av erajsko
över 2 månader
LCHF Egen hemma..
över 2 månader
Spagetti Carbon..
av MrsC
över 2 månader
Cheesecake som ..
av sajoh69
över 2 månader
Egen tacokrydda
av Kaneta
över 2 månader
Spaghetti med f..
över 2 månader