Quantcast

Champagne - Veuve Clicquot

La Grande Dame - "Gula Änkan" är så välkänt att det nästan är ett begrepp för oss skandinaver. Få känner till den legendariska änkan Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin och vad hon uträttade under sin levnad.
År 1772 startade en köpman vid namn Philippe Clicquot ett champagnehus i Reims. När han gick bort hamnade huset i hans änkas händer. Nicole-Barbe drev företaget i 61 år och gjorde Clicquot till ett av Champagnes mest uppskattade märket. Hennes viktigaste bidrag till champagnehistorien är utvecklandet av "remuage", processen där flaskorna stående i träställ stegvis vrids för att eliminera den jästfällning som uppstår när bubblorna bildas. Tillsammans med Louis Roederer lyckades hon även erövra den ryska marknaden.
Veuve Clicquot producerar idag tio miljoner flaskor om året men kvaliteten är fortfarande mycket hög. Den årgångslösa champagnen är en mycket prisvärd klassiker. Det anrika huset i Reims hävdade länge med bestämdhet att deras årgångschampagne var det förnämsta man kunde frambringa. Inte förrän mitten av sjuttiotalet gav Veuve Clicquot ut en prestigechampagne.
Konkurrenterna Moët och Roederer hade stora framgångar med sina prestigechampagner, Dom Pérignon och Cristal. Clicquot lanserade då sin lyxchampagne av årgång 1969. Namnet var tämligen givet, La Grande Dame efter änkan Clicquot-Ponsardin. Den ursprungliga flaskan hade kvinnligt runda former med en markerad midja. Halsetiketten var ett målat porträtt av fagra änkan. Idag har flaskan ändrat utseende. Etiketten är istället orange, den färg som blivit ett adelsmärke för champagnehusets årgångslösa champagne.
La Grande Dame är alltid en fröjd att dricka. Oavsett årgång utvecklas en djup chokladsmak, med nötig och honungslik underton efter tio års lagring och s0om ung är den sammetsmjuk och fylld av äppelarom. Unna dig en flaska och njut!

Maria Dahlquist
2000-09-03
2000-09-03
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Champagne- och ..
över 2 månader
Vaniljyoghurt m..
av tina62
över 2 månader
Cointreau champ..
över 2 månader
Fruktsallad i c..
av mafia
över 2 månader
Champagne-cockt..
av MrsC
över 2 månader
Vaniljkräm med ..
av ros
över 2 månader