Quantcast

Baka muffins- trendigt och enkelt

Vi bakar inte längre sju sorters kakor och har kaffekalas. Istället är det inne att göra en sorts muffins och äta till fikat, kanske med en caffe latte eller liknande.
Från USA kommer inspirationen att baka stora muffins med olika fyllningar. Fast ibland räcker det väl med en normalstor... En muffinssmet är oftast lika med en smet för mjuka kakor. Skillnaden är istället att ju mindre form man bakar kakan i, desto högre ugnstemperatur och kortare tid i ugnen.
Var noga med att bara vända ner de torra ingredienserna i äggsmeten tills det blandats. Rör man för mycket så går lugten ur äggmeten och kakorna blir kompakta.
Utgå ifrån ett grundrecept och lägg sedan till de smaksättningar du önskar. Det går oftast till och med att göra två olika sorters muffins av en sats om du delar smeten före smaksättning. Riv ner citronskal, tillsätt kakao eller chokladbitar, kanske lite kardemumma, hackade nötter eller bär. Variera genom att göra matmuffins med ost,lök och andra grönsaker i. Tänk då på att inte ha en söt muffinssmet och byt gärna ut lite av vetemjölet mot grövre mjöl.

Grundrecept muffins
20 normalstora formar:
Smält 50 g matfett i en kastrull eller mikro. Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker pösigt. Blanda samman 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och ev. smaksättning. Rör ner blandningen i äggsmeten. Fyll formarna till 2/3 så att muffinsen inte pyser över och baka mitt i ugnen ca 8-10 min på 225 graders ugnsvärme. Stora amerikanska muffinsformar finns nu att köpa i välsorterade butiker och skall då gräddas på 200 grader ca 12 minuter istället. Känn alltid med en sticka att kakan är klar när ingen smet fastnar på den. Överbaka inte för då blir den torr.
Vill du garnera muffinsen, häll lite mandelspån eller liknande överst på smeten före gräddning. Efter att muffinsen är färdigbakade kan man göra en glasyr med florsocker och citron och bre över, eller röra samman philadelphiaost med socker och täcka med.

LYCKA TILL!

Margareta Schildt-Landgren
2001-08-19

2001-08-19
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Bacon-Cheddarrö..
över 2 månader
Muffins med Pol..
över 2 månader
Trendig laxbake..
av ros
över 2 månader
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Skinka i lergry..
över 2 månader
Laxfilé med bak..
av pitea
över 2 månader