Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar

Din sökning gav 610 träffar

Ölguide A-M

Vad är egentligen vad i öldjungeln? Ölmässan har ju precis gått av stapeln och det känns därför aktuellt att fräscha upp lite av det vi lärde oss på mässan. Här kommer en liten guide till öl..

Vegetariska recept

Det är underbart med vegetarisk mat. Köttdebatten som varit har fått många att inse att vegetarisk mat är så mycket mer än sallader.

Fisk!

Här får ni helgens bästa recept på en riktigt god fransk fiskrätt! Bjud hem ett par vänner, avnjut ett gott vin, laga denna mycket goda fiskrätt och ni får en mycket trevlig kväll!

Olivolja

Ingen vet vem som kom på att olivfrukterna mjuknade i sodalösning och konserverades i salt. Eller vem som kom fram till att pressa olja ur frukterna. Det är inte så konstigt med tanke på att de första hänvisningarna till oliver finner man i skrifter från 1100-talet.

Ekens hemligheter

Mycket handlar om ek idag. Allt från ekspån i enkla australiensiska viner till 200 % nya ekfat för exklusiva garage-viner i Saint-Emilion.

Eken är intimt förknippad med i princip alla högklassiga röda viner och många vita. Hur välgörande är då ekens inverkan på vinet?

Vilken svamp..?

Vi har verkligen blivit bortskämda med en massa härliga svampsorter. Numera trängs ostronskivling med shiitake och trumpetsvamp i diskarna!

Toast & Bruschetta

Det är synd att bara göra en macka är man kan göra så goda saker med den, en bruschetta till exempel. Det tar inte mycket längre tid men det smakar så otroligt mycket bättre!

Svamp

Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren går mot sitt slut och det känns som den enda räddningen... Här får du några svamptips!

Valrhona

1922 öppnade en konditor Valrhona Chocolaterie i Tain-l´Hermitage i Rhône. Han var missnöjd med utbudet och kvaliteten på choklad. Hans målsättning har varit och är fortfarande, att tillverka och leverera choklad av yppersta kvalitet över hela världen.

Kaffe

Kaffe är ett arabiskt ord, qawah, som från början betydde "vin". Kan du alla sorter? Espresso, Cappuccino, Doppio, Latte... Här får du en lathund!

Ost och vin

Det är inte mycket som slår njutningen av en ostbricka. Men alla ostar passar inte med alla viner. Hur finner man då den perfekta kombinationen? Det blir ju lite jobbigt att dricka olika till olika ostar...

Terroir

Vad betyder egentligen begreppet terroir? Ett ord älskat av fransmännen, men sett på med skeptiska ögon av vinodlare från de nya vinländerna.

Kan ett vin smaka terroir? Gout de terroir säger ju fransmännen inte helt sällan, det kan gälla vin men även ost...

Knivskolan del 4

Topplista för bästa skärpa
Bli vass på att vässa! Hur ofta du behöver slipa beror naturligtvis på dina krav och vad du skär.Grönsaker t ex tar inte mycket av skärpan. Skär du kött däremot med mycket fett så förlorar kniven sin skärpa betydligt snabbare.

Somriga sallader

Sallader är så tacksamma för de kan varieras i det oändliga. Bara fantasin sätter stopp! Men inte är alltid sallader det mest nyttiga?.

Lilla salladsskolan!

Det finns numer en uppsjö av goda skott och sallader i kyldiskarna, även i mindre butiker. Varför välja isbergssallad nuförtiden? Här får du en snabbguide!

Gazpacho!

Den kalla, spanska soppan är verkligen svalkande en varm sommardag. Servera i glas eller på tallrik med nystekta krutonger!

Rötmånaden

När solen står i lejonets tecken, d v s den 23 juli till den 23 augusti, infaller rötmånaden. Rötmånaden kallas även hunddagarna, på engelska dogdays, eftersom solen den här tiden står nära Sirius (hundstjärnan).

Knivskolan del 2

Stålets egenskaper

Grundämnena vanadium och molybden ingår i de flesta kvalitetsknivar. Tack vare egenskaperna att de låter knivarna behålla skärpan längre samt att de går att bryna.

Knivskolan del 3

Slipvinklar och hårdhetsgrad

Ju vassare slipvinkel ju vassare kniv!Europeiska köksknivar har normalt 20-25 graders vinkel (WMF, Swillinger, Sabatier m fl.). Medan japanska har 15 grader (Satake, type 301, Mac och Global m fl).Slipvinkeln har stor betydelse för hur vass kniven uppfattas och hur kniven ska skärpas.