Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar

Din sökning gav 610 träffar

Vinnare i knivutlottning!

5 vinnare har korats bland de som varit aktiva på Matklubben under januari. Användarnamn: AnnikQa, anitasvensson, HNorinder, Mischy samt nickel. Grattis till varsin Satake Novac-kniv.


Tjäna extra pengar!

Börja tjäna extrapengar nu! Genom att som medlem bli Matklubbens återförsäljare kan du på ett enkelt och underhållande sätt dryga ut din inkomst.

Den nyttiga medelhavsmaten

Det börjar bli vår och för många snart dags att planera sommarsemester. Sol och bad, eller sevärdheter? Kanske rentav hälsohem? Själv är jag egentligen inte så mycket för att välja här i livet. Så mitt råd är att åka neråt Medelhavet någonstans. Då får du alltihop på en gång. Medelhavsmaten räknas faktiskt som riktigt nyttig och hälsosam, generellt sett. Och dessutom så god! Vad mer kan man önska?!

Nu är det dags att så frö

Nu i mars börjar dagsljuset bli så starkt att det faktiskt är dags att så de första kryddfröerna. Välj bland basilika, rosmarin eller timjan till exempel. Så i små krukor och ställ dem sedan gärna i ett minidrivhus inomhus. Har man inget litet drivhus, kan man sätta över en plastpåse i början så att fröna snabbt börjar gro.

Dags för fastlagsbullar

Vad tiden går fort! Nu är det redan dags att äta fastlagsbullar eller semlor igen. Jag tycker det är synd att konditorierna börjar sälja dem redan i januari, det tar liksom udden av det hela på något sätt. På söndag är det fastlagssöndagen, så passa på nu i dagarna att baka semlor tillsammans. Det är alltid kul att vara flera i köket och att rulla bullar tar sin tid.

Vårfrudagen=våffeldagen

Vårfrudagen den 25/3 var tidigare helgdag, men 1953 bestämde man att den istället skulle infalla söndagen mellan den 22 och 28 mars. Det innebär att den i år är på söndag den 27.
Då äts det våfflor. Men hur hör det egentligen samman med vårfrudagen?

Sportlovstider

Nu stundar sportlov för många skolbarnsfamiljer. Det där med sportandet kan ju vara si och så på många håll, men man får i alla fall en paus i vårvinterarbetet. Vare sig man är hemma eller borta behöver man en kick vad gäller maten. Den bjuder jag på här.

Att göra en kokbok

Jag arbetar med det absolut roligaste jag kan tänka mig. Mitt yrke är matskribent, vilket innebär att göra recept, skriva artiklar, styla vid fotograferingar och mycket annat. Just nu har jag startat upp ett stort arbete med att ta fram material till en ny kokbok.
Eftersom så många människor är oerhört intresserade och duktiga på mat idag, så får jag ofta frågan om hur jag gör för att ta fram en hel kokbok. Tänkte att det intresserar dig också som medlem i matklubben och därför kommer jag att berätta om det ett par gånger under tiden med kokboksarbetet. (Bilden är från boken Medelhavsmat för svenska kök)

De ungas matvanor

Det har visat sig i en undersökning av prof. Gösta Samuelsson vid Uppsala universitet att ungdomars matvanor, fysisk aktivitet och rök-, samt alkoholvanor förändras allt snabbare i vårt moderna samhälle.
Måltidsvanor och måltidsmönster skiljer väsentligt mellan flickor och pojkar. Oftast har flickorna ett bättre val av livsmedel än pojkarna, men å andra sidan äter pojkarna mera regelbundet.

Tävling - bästa vardagsreceptet

Var med och tävla! Bidrag med dina bästa recept på vardagsmaten. Tävlingen pågår t.o.m den 27:e februari. Då korar Margareta Schildt-Landgren vinnarrecepten utifrån enkelhet och smak.

Michael Björklund Årets kock 2000

Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna i Årets kock och SM i matlagning. Juryn var i år ovanligt enig om att Michael Björklund var den värdige segraren.
Han lagade som varmrätt "Smörstekt lax med senapspanerad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås".

Dags för Årets kock

Kanske blir milleniets första Årets kock rentav en kvinna. I finalen till Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj finns för första gången på 12 år en kvinna. Den 1 februari tävlar man på Grand hotel i Stockholm och i år har tävlingen upphöjts till att kora en svensk mästare i matlagning.


Bra frukostvanor räcker länge

Kanske verkar det väl präktigt att uppmuntra till bra frukostätande. Det har emellertid visat sig i flera stora undersökningar att en väl sammansatt frukost gör att arbetsresultaten förbättras.
För de flesta av oss måste frukosten avätas ganska snabbt och för många barnfamiljer är den en enda stressmåltid. Men en BRA frukost behöver inte ta längre tid än en dålig, bara man vet vad man skall tänka på.


Lutfisken älskad eller hatad?!

En del maträtter kan lämna en ganska oberörd, men så är det nog inte för någon vad gäller lutfisk. Antingen kan man inte över huvud taget fördra den, eller så är den ett absolut måste vid någon av julens middagar.Det finns många olika kvaliteter på lutfisken och dessutom kan den sedan lagas till på olika sätt. Följ med på lite historik och vägledning kring den annorlunda fisken.


Chenin Blanc

Man kan ha två olika glas vin på druvan Chenin Blanc framför sig och inte veta vad man ska tro. I ena fallet frågar man sig varför inte allt vin i världen görs på druvan, medan man när man provar det andra undrar varför man överhuvudtaget anstränger sig för att göra vin på denna sort.
Druvan Chenin Blanc lever ett dubbelliv. Den står för några av världens mest fantastiska söta lagringsdugliga vita viner samtidigt som den står för en uppsjö av mediokra bordsviner.

Vad är functional food egentligen?

Functional food, betyder funktionella livsmedel och är en av de nyare mattrenderna. Det innebär hel- och halvfabrikat av olika livsmedel som genom sin sammansättning har en dokumentarat positiv hälsobefrämjande effekt.
Det kan t ex handla om produkter som berikats med järn, kalcium eller vitamin C eller rentav fibertillskott och tillsats av bakterier som är bra för magen.


Jean Biecher Pinot Gris - Veckans Vintips

Tips på ett friskt och kryddigt vitt vin? Ekologiska Jean Biecher Pinot Gris från Alsace är just en sådan fullträff! Den uppskattade producenten Biecher har åter lyckats med att skapa ett ursprungstypiskt vin gjort på en av marknadens mest populära druvsorter Pinot Gris.