Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar

Din sökning gav 610 träffar

Fudge

En av våra mest älskade klassiker, Som julgodis eller till vardags. Hemgjord ska den förstås vara, och här på Matklubben.se kan du hitta över 200 Fudgerecept av alla dess slag, välkommen in!

Fläskfilé

Fläskfilé är kanske den mest populära köttbiten i Sverige. Det är en fin köttbit, den magraste och möraste på grisen. Fläskfilé är flexibelt och enkelt att tillaga, och gör sig absolut bäst i sin enkelhet som en god bit stekt eller grillat kött.

Endivodling

Någon gång på slutet av 70-talet smakade jag hemodlade endiver hos en vän i Frankrike. Det var en smakupplevelse som har fått mig att odla mina egna varje år sedan dess. Till att börja med blev det bara några få, men senare dök det upp sorter som inte behövde täckas med jord under drivningen och vi fick en kolonilott med gott om plats. Nu skördar jag tillräckligt många för att laga olika endive rätter.

Mat av rester

Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från middagen. Man kan faktiskt få till riktigt bra hälsosam mat om man tänker till lite grand. Nu är det lyckligtvis vi som redan har tänkt till så ni slipper den biten också och kan bara luta er tillbaka och välja bland dietistens bästa restmatstips.

Tips för vegetarianer

När man väljer att äta helt vegetarisk är det viktigt att man ser till att få i sig ämnen som man kanske vanligtvis får från kött. Är du osäker på om du får i dig allt viktigt?

Grillning

När kolet har fått ett grått akslager över sig är det dags att börja lägga på köttet. Givetvis börjar man med dom största bitarna som tar längs tid. Men försök att skiva allt kött i lika stora bitar/skivor så blir det jämn grilltid. Sedan beror det på vad man grillar förstås. Kombinerar man olika köttsorter får man försöka lista ut vad som tar längst tid.

Hälsovinster vid LCHF-kost

Jag, och mina meningsfränder, förespråkar en kost som vi kallar LCHF, LowCarb-HighFat, Lågkolhydrat-HögFett. Kostmodellen har tre grundstenar: Att minska kolhydratintaget, öka mängden naturligt fett, och utesluta livsmedelsindustrins alla tillsatser och konstfetter (exempelvis margariner).

Fiskafänget

Boende på Västkusten har man genom åren varit med om åtskilliga fisketurer, med eller utan fiskelycka, tomma eller fulla nät etc. Och visst, trots att jag inte direkt är någon fiskare så har jag alltid älskat att lägga en pin färsk makrill, rödspätta eller vitling i stekpannan eller plockat blåmusslor i strandkanten för att lägga i grytan – det har nog varit tillagningen som drivit mej på fisketurerna genom åren.

Värdens mest berömda soppa – Bouillabaisse

Redan 600 år efter Kristus var varianter denna soppa känd i antikens Grekland bland kustfiskarna. Soppan har sedan förfinats och förändrats i otaliga varianter. Den bouillabaisse vi känner idag har sitt ursprung som mat för fattiga fiskare i Marseille. De fiskar som inte gick att sälja, oftast ovanliga, små och mindre aptitliga kokades med olivolja till en smakrik och mustig fiskgryta. Denna avåts med en stark majonnäs och franskt bröd att doppa i grytan.

Diabetes

Diabetes är ett växande problem i hela värden och därmed även i Sverige! Just därför tror jag att intresset för att äta nyttigt har blivit vanligare bland svenska folket och detta vare sig man är diabetiker eller inte! Eftersom det är så många med diabetes och så många som vill äta nyttigt så vill jag hjälpa till och testa olika recept med nyttig men ändå rolig och god mat!

Kräftans vänkrets

Ingen svensk konstnär har väl skapat fler verk med kräftmotiv än Albert Engström och mest berömd torde hans NEJ-affisch inför folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 vara.

Säsong

Här har jag delat in rotfrukter, örter och frukt efter säsong. Observera att det här bara är en grovindelning för säsongerna kan variera lite beroende på väderlek.

Den farliga maten - MSG

För oss som var tonåringar på 80-talet betyder förkortningen MSG ett rockband, Michael Schenker Group, men idag är det mer förknippat med tillsatsämnet natriumglutamat, E-621 (Mono Sodium Glutamate).

Vad är ett lands nationalrätt ?

För många år sedan var jag på en konferens i Holland och vid middagsbordet hade jag en kväll en engelsman bredvid mig. Efter en stunds konverserande upptäckte vi vårat gemensamma mat-intresse och började diskutera mat. Snart var vi inne på frågan om vilken rätt var den svenska resp. den engelska nationalrätten.

Den farliga maten

Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina produkter, tillsatser som till exempel natriumglutamat. Det finns ett antal sådana tillsatser som är godkända i Sverige och EU att använda och de har tilldelats så kallade E-nummer. Livsmedelsverket har publicerat en lista över dessa tillsatser, men producenterna måste inte skriva E-nummerna i ingredienserna utan kan istället skriva namnet på tillsatsen.

Haxen – varför bara fyra på en gris?

Man har idag korsat fram grisar med längre ryggrad så att de producerar några fler kotletter. Mitt förslag är att det korsas fram grisar med fler än fyra ben, gärna sex! Detta skulle medföra en 50%-ig ökning av antalet åtkomliga haxen på marknaden och därmed en högre lycka i motsvarande grad i landet...

Vitlöksodling

Vitlök, Allium sativum, (odlas lämpligen på djuparbetade, humus- och näringsrika sandjordar eller medeltunga, sandblandade lerjordar). Får vitlöken stå i för våt jord, kommer den att ruttna under vintern.

Ur minnets skafferi

Vilka måltider minns man längst? Ja, det blir givetvis de som på något sätt skiljt sig från vad vi räknar som en slags standard. När jag tänker tillbaka på allt som passerat framtänderna så är det påtagligt ofta dålig mat jag minns; det dödbakade brödet i Tromsö, den sura krabban i Lysekil eller vad värst var – frukosten i Kirinyaga högt uppe på Mount Kenyas sydsluttning.

Alla hjärtans dag

14:e februari är det dags för alla hjärtans dag. Alla hjärtans dag, eller s:t Valentines day som den heter på engelska är en relativt ny högtidsdag i Sverige. Under 50-talet började butiker försöka uppmuntra oss till att köpa små saker till våra nära och kära. Men det var först på 90-talet som det tog fart på riktigt. Då började vi skicka kort, köpa blommor och choklad på allvar till våra älsklingar.