Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar om knepen för en god sås

Din sökning gav 582 träffar

Vilken svamp..?

Vi har verkligen blivit bortskämda med en massa härliga svampsorter. Numera trängs ostronskivling med shiitake och trumpetsvamp i diskarna!

Toast & Bruschetta

Det är synd att bara göra en macka är man kan göra så goda saker med den, en bruschetta till exempel. Det tar inte mycket längre tid men det smakar så otroligt mycket bättre!

Svamp

Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren går mot sitt slut och det känns som den enda räddningen... Här får du några svamptips!

Valrhona

1922 öppnade en konditor Valrhona Chocolaterie i Tain-l´Hermitage i Rhône. Han var missnöjd med utbudet och kvaliteten på choklad. Hans målsättning har varit och är fortfarande, att tillverka och leverera choklad av yppersta kvalitet över hela världen.

Kaffe

Kaffe är ett arabiskt ord, qawah, som från början betydde "vin". Kan du alla sorter? Espresso, Cappuccino, Doppio, Latte... Här får du en lathund!

Ost och vin

Det är inte mycket som slår njutningen av en ostbricka. Men alla ostar passar inte med alla viner. Hur finner man då den perfekta kombinationen? Det blir ju lite jobbigt att dricka olika till olika ostar...

Terroir

Vad betyder egentligen begreppet terroir? Ett ord älskat av fransmännen, men sett på med skeptiska ögon av vinodlare från de nya vinländerna.

Kan ett vin smaka terroir? Gout de terroir säger ju fransmännen inte helt sällan, det kan gälla vin men även ost...

Knivskolan del 4

Topplista för bästa skärpa
Bli vass på att vässa! Hur ofta du behöver slipa beror naturligtvis på dina krav och vad du skär.Grönsaker t ex tar inte mycket av skärpan. Skär du kött däremot med mycket fett så förlorar kniven sin skärpa betydligt snabbare.

Somriga sallader

Sallader är så tacksamma för de kan varieras i det oändliga. Bara fantasin sätter stopp! Men inte är alltid sallader det mest nyttiga?.

Lilla salladsskolan!

Det finns numer en uppsjö av goda skott och sallader i kyldiskarna, även i mindre butiker. Varför välja isbergssallad nuförtiden? Här får du en snabbguide!

Gazpacho!

Den kalla, spanska soppan är verkligen svalkande en varm sommardag. Servera i glas eller på tallrik med nystekta krutonger!

Rötmånaden

När solen står i lejonets tecken, d v s den 23 juli till den 23 augusti, infaller rötmånaden. Rötmånaden kallas även hunddagarna, på engelska dogdays, eftersom solen den här tiden står nära Sirius (hundstjärnan).

Knivskolan del 2

Stålets egenskaper

Grundämnena vanadium och molybden ingår i de flesta kvalitetsknivar. Tack vare egenskaperna att de låter knivarna behålla skärpan längre samt att de går att bryna.

Knivskolan del 3

Slipvinklar och hårdhetsgrad

Ju vassare slipvinkel ju vassare kniv!Europeiska köksknivar har normalt 20-25 graders vinkel (WMF, Swillinger, Sabatier m fl.). Medan japanska har 15 grader (Satake, type 301, Mac och Global m fl).Slipvinkeln har stor betydelse för hur vass kniven uppfattas och hur kniven ska skärpas.

Knivskola

Hur skall man diska sina knivar?

Hur man diskar sina knivar och samtidigt behåller dem vassa!

Enkel sommarmat

Under sommaren kommer vi att skriva om enkel sommarmat på olika sätt. Många bor i sommarstugor där det är ganska små matlagningsmöjligheter, precis som det är på camping- eller segelsemestern. Även om man väljer att fira semestern hemma kan det vara skönt att just matlagningen blir lite enklare.

Blommig Viognier till sommaren ? Condrieu och annat

Vi spenderar mycket tid utomhus på sommaren och det betyder att vi dricker vin också utomhus. Med tanke på alla de konkurrerande dofter från trädgårdens alla blommor som vinet då måste ?överrösta? så är det en bra idé att välja doft- och smakrika viner som kanske själva är blommiga. Och då ligger Viognier bra till.

Goda dressingar i olika former

Enligt min åsikt förhöjs salladssmaken avsevärt när det kommer lite dressing på. Den måste emellertid vara väl anpassad så att inte vinäger aller andra dominanta smaker tar överhand. Ofta "fastnar" man och alltid gör samma dressing eller kanske rentav köper den färdig. Här får du den inspiration som behövs för att variera dina dressingar.

Äggplantor

Finns det någon vackrare grönsak än en spegelblank, slät, mörkviolett aubergine? Och som smakar så underbart, nystekta i olivolja?

Goda såser och röror!

Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den sista touchen, pricken över i:et. En riktigt smarrig röra kan lyckas lyfta vilken tråkig anrättning som helst...