Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar om knepen för en god sås

Din sökning gav 582 träffar

Erbjudande från Bättre mat

Ny mattidning!
Gillar du att laga mat? Ska det vara behändigt och gå snabbt med fantastiskt resultat?

Då är BÄTTRE MAT tidningen för dig! BÄTTRE MAT är en mycket användbar tidskrift om mat, som uppfyller dina behov av idéer och inspiration till allt från vardagsmat till festmat. I varje nummer får du minst 50 recept , som alla är grundligt genomtestade i vårt eget provkök.

Följ de enkla steg-för-steg-beskrivningarna, så kommer du att lyckas varje gång!

1 nr av Bättre Mat + trådlös stektermometer & citrusskalare förbara 19,50 kr!

Årets kock

Kocken Peter J Skogström från Bunkeflostrand i Skåne blev Årets Kock 2006
De rätter som gjorde honom till svensk mästare var:
- Soppa med råvaror från havet: "Skummig soppa på dill med kolja, pilgrimsmousseline och citronglaserade rotisar" samt

- En modern nordisk söndagsmiddag: "Pepparstekt högrev från Blentarp, galette på gulbeta och präst serverad med syrlig potatispuré, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple".

Läs mer omÅrets kock påhttp://www.aretskock.se/

Husman

Visst är det härligt med riktigt svensk husmanskost? Det blir man aldrig trött på, tvärtom, ibland verkligen längtar men efter det.

Vitlök- älskad eller hatad?

Det känns för mig som om tiden är förbi då man ursäktade sig för att man ätit vitlök. Fast i mina föräldrars generation är det fortfarande lite genant.
I takt med att vi fått mer kontakt med andra matkulturer har också vitlöken fått en självklar plats i vår matlagning.

Potatisrätter

Ohh, vad man kan göra mycket gott av potatis! Koka, steka, mosa, gratinera, grilla... bara fantasin sätter stopp. Har den satt stopp hos dig får du här härligt vårliga recept! Prova och njut!

Indonesisk matlagning

Indonesier är förtjusta i maträtter med kycklig, höns, gris, ris och räkor, som ofta wokas. Matbröd förekommer aldrig hos den inhemska befolkningen

Lättare varianter!

Tänk om det vore så att man kunde äta en god potatisgratäng som dessutom är smal eller biffar som inte är feta... det kan du nu!

Kinesisk matlagning!

De fyra viktigaste inslagen i det kinesiska köket är färg, arom, ämnen och form och det gäller att kunna kombinera dessa rätt.

Indien!

I Indien blandar man aldrig rätterna, dessutom äter man med fingrarna. Men se upp, du får inte ta maten med vänster hand, den anses vara oren, den handen används till annat...

Trettondagshelgen

Adventsstjärnan, som vi hänger upp i ett fönster skall lysa mellan första advent och trettondagen. Trettondagen är i de flesta kristna länder julens avslutning, men i Sverige däremot är inte julen slut förrän Tjugondag Knut.

Julmaten som blev över

Under mellandagarna har de flesta helt enkelt "fått nog" av julmaten. Lite märkligt kan ju tyckas att traditionen gör att vi äter samma sorts mat flera dagar i sträck. Kanske börjar det ändra sig lite nu för den yngre generationen. Istället vill jag föreslå att göra lite nya rätter av resterna från julbordet.

Lyckas med julskinkan

Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de allra flesta. I skilda delar av landet smakar den lite olika. Oftast föredrar man den rimmad i mellansverige, medan man dessutom vill ha den lättrökti söder.Griljeringsreceptet däremot, brukar ha små variationer från familj till familj.

Doften av jul eller ?måsten? av jul!?

När det är som allra mörkast och ruggigast ute kommerjulen med alla sina ljus och lyser upp. Dofter av hyacinter, kryddor, saffransbröd, pepparkakor och gran blandas och ersätter de höstiga skogsdofterna.
Eller är det så att du mest känner "måsten" i samband med julen? Alla förpliktelser kring mat, pynt och släktkalas kanske känns tunga. Då är det dags att tänka till redan nu och bestämma vilka jultraditioner som skall prioriteras.

Julsnaps

Nu är det hög tid att förbereda snapsen. Att göra sin egen är inte svårt och man kan variera den i all oändlighet. Här får du recept på riktigt juliga snapsar, vad sägs om Pepparkakssnaps?!

Bli bättre i köket - Baka godare saffransbröd

Tyvärr tycker många att köpta lussekatter och saffransbröd faktiskt är godare och saftigare än hembakta. Det råder jag bot på här och serverar massor med knep för det riktigt lyckade baket.
Saffran torkar ut degen, vilket kan avhjäpas med mer fett, kesella, vit sirap och bakpulver. Det hänger också på ånga i ugnen och naturligtvis grundläggande kunskaper i vetebrödsbakning.

Spenatfyllda pannkakor

Pannkakorna är fyllda med spenat, täckta med tomatsås och gratinerade i ugnen. Grädda egna pannkakor eller använd färdigköpta vetetortillas. Som tillbehör - en bönsallad med fetaost.

Cheesecake med persikor

Cheesecake är en engelsk kaka som består av en kräm på en kexbotten. Denna cheesecake är gjord på gräddost och persikor. Kakan blir bäst när den görs dagen före, så att den får tid att stå och dra.