Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar om knepen för en god sås

Din sökning gav 582 träffar

Temperera choklad

Snart är det stora dagen här, dagen som alla barn längtar efter. Något som hör julen till är väl allt godis med choklad.

Hummer

Snart är stora hummerdagen här – nyårsafton! Men vad är det för djur egentligen mer än en lyxklassiker som man alltför sällan unnar sig? Hummer lever i huvudsak på klippbotten eller algbevuxna stenrev. Den ingår i gruppen tiofotade kräftdjur, som ingår i gruppen kräftdjur och som i sin tur ingår i gruppen leddjur.

Jag, en matsamlare

Jag samlar på mat – inte så att jag torkar den och klistrar in den i album eller sätter upp den på nålar. Nej, jag äter och minns den! Gärna lokala rätter som jag stöter på under mina resor. Det gäller att inte fega för att få uppleva något! Intet omänskligt är mig främmande och jag utgår från att det andra kan äta, så kan och jag. Så när jag reser är det målet på målet som är målet så att säga (där fick jag till det).

Hur jag blev matlagare

Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års ålder. Jag har i vart fall inga minnen av tidigare måltider. Vid denna nya erfarenhet bjöds jag på stuvad spenat, något som jag då blev och fortfarande är mycket förtjust i.

Matäventyr i Karibien!

Maten här bland öarna varierar väldigt mycket. Å ena sidan kan man njuta av underbara frukter, mangon är helt ljuvlig, bananerna söta och goda, limefrukterna är en fläkt av paradiset och cocosnötterna ingår liksom i paketet…

Sanningen

Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl reflekterat över hur det kommer sig att det är färskt en vecka…?! Nu kommer nya sanningar om färskopressad juice som pressades för ett år sedan, man blir verkligen rädd.

Glöggtider!

Värm rödvinet med kryddorna i en gryta. Häll spriten i grytan och värm. När vinblandningen är varm tänds den på med en tändsticka

Karibien

Jag befinner mig just nu i Västindien, på ön Bequia i Grendinerna. Vi har konstant 28 grader och 25 i vattnet, det känns underbart när jag får rapporter om vädret hemma…!

Majskyckling

Majskyckling är kyckling som fötts upp på majs istället för enbart kraftfoder vilket annars är det vanliga. De växer långsammare och blir större än vanliga kycklingar. Köttet blir välsmakande och gult och får en fin konsistens.

Gewürztraminer

Gewürztraminer är en av de fyra ädla druvorna i Alsace och en av de lättaste druvsorterna att känna igen. Det beror på att druvan ger en väldigt speciell doft med inslag av rosor, persika och muskot. Druvornas färg är gråaktig med visst rött inslag och ger ett vitt vin med ett vackert, gyllene skimmer. Den ger normalt ett fylligt, alkoholrikt vin med lätt oljig konsistens och låg syrlighet och används även till att göra söta viner. Den parfymerade doften är dess kännetecken, men också det största hotet.

Den svenska präktiga miljöboven

Vi anser oss själva vara så duktiga i Sverige. Vi sorterar, är miljövänliga, köper lokalproducerat och ekologsikt, låter kossorna gå och mysa i ett mossgrönt landskap à la Bregottreklamen. Men… Är det så? Hur kunde vi bli så dumma… Låt mig få spräcka denna myt om präktiga svenskar.

Viognier

Viognier har länge ansetts vara en vinsnobbdruva men nu börjar man skymta den på fler och fler vinlistor, hemma i vinställen och i mat- vintidningar!

Goa gryn!

Det har kommit en massa nya goda gryn i affärerna. Jag får många frågor om vad det är och hur de används. Alla dessa gryn är bra sallads baser eller som komplement till en varmrätt istället för potatis, ris eller pasta. Här kommer en snabb guide!

Chili

Oj, vad många chilivarianter det finns! Här ska jag hjälpa till att reda ut begreppen bland de vanligaste!

Tips och idéer!

Efter en ganska händelselös restauranghelg men ändå en trevlig mathelg tänkte jag lista några favoriter i köket!

Nya sallader!

Pak soi Många etniska och lokala termer medför ofta förvirring när det gäller dessa orientaliska grönsaker. På kinesiska betyder "tsai" på (mandarindialekt) och "choy" (på kantonesiska) helt enkelt grönsak. Beskrivande prefix läggs ofta till för närmare identifiering, som t ex Pai-Tsai, vilket betyder vit grönsak.

Tillbehör!

Här kommer fler förslag på mitt motto ”mat ska vara enkel, obehandlad, snabblagad, billig och imponera maximalt”.