Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.net skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar om alla hjärtans dag

Din sökning gav 243 träffar

Diabetes

Diabetes är ett växande problem i hela värden och därmed även i Sverige! Just därför tror jag att intresset för att äta nyttigt har blivit vanligare bland svenska folket och detta vare sig man är diabetiker eller inte! Eftersom det är så många med diabetes och så många som vill äta nyttigt så vill jag hjälpa till och testa olika recept med nyttig men ändå rolig och god mat!

Kräftans vänkrets

Ingen svensk konstnär har väl skapat fler verk med kräftmotiv än Albert Engström och mest berömd torde hans NEJ-affisch inför folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 vara.

Säsong

Här har jag delat in rotfrukter, örter och frukt efter säsong. Observera att det här bara är en grovindelning för säsongerna kan variera lite beroende på väderlek.

Den farliga maten - MSG

För oss som var tonåringar på 80-talet betyder förkortningen MSG ett rockband, Michael Schenker Group, men idag är det mer förknippat med tillsatsämnet natriumglutamat, E-621 (Mono Sodium Glutamate).

Vad är ett lands nationalrätt ?

För många år sedan var jag på en konferens i Holland och vid middagsbordet hade jag en kväll en engelsman bredvid mig. Efter en stunds konverserande upptäckte vi vårat gemensamma mat-intresse och började diskutera mat. Snart var vi inne på frågan om vilken rätt var den svenska resp. den engelska nationalrätten.

Den farliga maten

Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina produkter, tillsatser som till exempel natriumglutamat. Det finns ett antal sådana tillsatser som är godkända i Sverige och EU att använda och de har tilldelats så kallade E-nummer. Livsmedelsverket har publicerat en lista över dessa tillsatser, men producenterna måste inte skriva E-nummerna i ingredienserna utan kan istället skriva namnet på tillsatsen.

Haxen – varför bara fyra på en gris?

Man har idag korsat fram grisar med längre ryggrad så att de producerar några fler kotletter. Mitt förslag är att det korsas fram grisar med fler än fyra ben, gärna sex! Detta skulle medföra en 50%-ig ökning av antalet åtkomliga haxen på marknaden och därmed en högre lycka i motsvarande grad i landet...

Ur minnets skafferi

Vilka måltider minns man längst? Ja, det blir givetvis de som på något sätt skiljt sig från vad vi räknar som en slags standard. När jag tänker tillbaka på allt som passerat framtänderna så är det påtagligt ofta dålig mat jag minns; det dödbakade brödet i Tromsö, den sura krabban i Lysekil eller vad värst var – frukosten i Kirinyaga högt uppe på Mount Kenyas sydsluttning.

Alla hjärtans dag

14:e februari är det dags för alla hjärtans dag. Alla hjärtans dag, eller s:t Valentines day som den heter på engelska är en relativt ny högtidsdag i Sverige. Under 50-talet började butiker försöka uppmuntra oss till att köpa små saker till våra nära och kära. Men det var först på 90-talet som det tog fart på riktigt. Då började vi skicka kort, köpa blommor och choklad på allvar till våra älsklingar.

Temperera choklad

Snart är det stora dagen här, dagen som alla barn längtar efter. Något som hör julen till är väl allt godis med choklad.

Jag, en matsamlare

Jag samlar på mat – inte så att jag torkar den och klistrar in den i album eller sätter upp den på nålar. Nej, jag äter och minns den! Gärna lokala rätter som jag stöter på under mina resor. Det gäller att inte fega för att få uppleva något! Intet omänskligt är mig främmande och jag utgår från att det andra kan äta, så kan och jag. Så när jag reser är det målet på målet som är målet så att säga (där fick jag till det).

Hur jag blev matlagare

Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års ålder. Jag har i vart fall inga minnen av tidigare måltider. Vid denna nya erfarenhet bjöds jag på stuvad spenat, något som jag då blev och fortfarande är mycket förtjust i.

Matäventyr i Karibien!

Maten här bland öarna varierar väldigt mycket. Å ena sidan kan man njuta av underbara frukter, mangon är helt ljuvlig, bananerna söta och goda, limefrukterna är en fläkt av paradiset och cocosnötterna ingår liksom i paketet…

Sanningen

Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl reflekterat över hur det kommer sig att det är färskt en vecka…?! Nu kommer nya sanningar om färskopressad juice som pressades för ett år sedan, man blir verkligen rädd.

Karibien

Jag befinner mig just nu i Västindien, på ön Bequia i Grendinerna. Vi har konstant 28 grader och 25 i vattnet, det känns underbart när jag får rapporter om vädret hemma…!

Den svenska präktiga miljöboven

Vi anser oss själva vara så duktiga i Sverige. Vi sorterar, är miljövänliga, köper lokalproducerat och ekologsikt, låter kossorna gå och mysa i ett mossgrönt landskap à la Bregottreklamen. Men… Är det så? Hur kunde vi bli så dumma… Låt mig få spräcka denna myt om präktiga svenskar.

Goa gryn!

Det har kommit en massa nya goda gryn i affärerna. Jag får många frågor om vad det är och hur de används. Alla dessa gryn är bra sallads baser eller som komplement till en varmrätt istället för potatis, ris eller pasta. Här kommer en snabb guide!

Tips och idéer!

Efter en ganska händelselös restauranghelg men ändå en trevlig mathelg tänkte jag lista några favoriter i köket!